Inspiratie
Type:
Restaurant
2 niveau’s (duplex)
Programma:
Restaurant, bar, keuken
Terras en patio
Oppervlakte:
689 m2 bruto opp. bovengronds
527 m2 footprint
180 m2 opp. terras + patio
Ontwerp-en uitvoeringsperiode:
2018 – 2020
Locatie:
Antwerpen
Opdrachtgever:
Verso nv., Antwerpen
Studiebureau’s:
Coördinatie: Jan Brughmans
Verlichtingstudie-en armaturen: Wever & Ducré / XAL / Micheal Anker
Samenwerking met:
Space Copenhagen
Uitvoering:
Aannemer totaalinrichting: Nijboer Interieur en Design, Marienheem
Aannemer buitenschrijnwerk: Van Heertum, Turnhout
Aannemer natuurstenen vloeren: Tuytelaers, Ravels
Keukeninrichting: Maes Inox / Bossuyt Keukens, Kuurne
Status project:
Opgeleverd
Fotograaf:
Peter Paul De Meijer
Kris Vlegels
Inspiratie: source unknown
In 2018 werden de Deense architecten van Space Copenhagen aangesteld om een inrichting te ontwerpen voor het nieuwe restaurant van sterrenchef Sergio Herman in de binnenstad van Antwerpen, in opdracht van de familie Dheedene van de Antwerpse modegroep Fashion Club 70. Ons kantoor werd aangesteld als uitvoerend architect en de coördinatie van de werken en aannemers.
Het restaurant zou gevestigd worden op het gelijkvloers van een voormalig kantoorgebouw, dat getransformeerd werd tot een luxueuse meergezinswoning, en reeds was ontdaan van een tussenverdieping erboven waardoor een prachtige hoge bijzondere ruimte ontstaan was, met ruwe bakstenen muren, en restanten van betonnen balken en vloerplaten.
Het ontwerp van het interieur was geïnspireerd door de vele renaissancearchitectuur in de stad, zijn geschiedenis en vele beeldende kunstenaars, en de manier waarop ze landelijke en rudimentaire omgevingen weergaven: mensen die eten en genieten van een maaltijd met een gevoel van nederigheid. Hieruit ontstond het idee van de sociale ervaring die in Le Pristine voelbaar moest zijn: het restaurant is ontworpen met een gevoel voor trage esthetiek, als een middel voor hedendaagse sociale ontmoeting in de stad. Dit uit zich in de keuze van de materialen: oude bakstenen muren, donkere blauwe hardstenen vloeren, oude linnen doeken aan de muren, donkerhouten en zwartstalen meubilair: een referentie naar lokale materialen met een cosmopolitische toets.
Het restaurant werd ingedeeld in drie zones: vooraan de zone met bar, en lange zitbank met kleine vaste tafeltjes voor een drink of kleine maaltijd. Een centrale zone met ontvangst en de ‘pink bar’ voor een aperitief aan de hand van de Nederlandse kunstenares Sabine Marcelis, en achteraan het restaurant dat in onmiddellijk contact staat met de keuken en het groot buitenterras.
In de zijgevel met het naburig pand is een opening gecrëeerd, die middels een stalen raamgeheel toegang geeft op de gerestaureerde binnenkoer in neotraditionele stijl in bak- en zandsteenstijl van het naburig pand, de voormalige Banque de Commerce, nu de Verso winkel. Boven de keukenzone werd een stalen duplex constructie ontworpen, die de technieken, bergingen, maar ook de gastentoiletten omvat.
De voor-en achtergevel zijn afgewerkt met grote panoramische stalen raampartijen met vierkante verdeling, die overdag rijkelijk daglicht binnenlaten, en ’s avonds voorbijgangers wenken door het zacht uitgelicht interieur.